Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αρθρίτιδα και βελτίωση συμπτωμάτων λόγω ασκήσεων χωρίς πόνο.

Η σωματική άσκηση μειώνει και ανακουφίζει σε σημαντικό βαθμό αρκετά από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Οι αρθρίτιδες είναι μια μεγάλη ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνει περισσότερο από 100 διαφορετικές ασθένειες. Επηρεάζονται μία ή περισσότερες αρθρώσεις με κυριότερο χαρακτηριστικό τον πόνο, τη φλεγμονή και τη δυσκαμψία.
Οι ασκήσεις στους ασθενείς με αρθρίτιδα πρέπει να γίνονται μετά από τη συμβουλή του γιατρού. Συνήθως όταν η άρθρωση είναι σε φάση φλεγμονής και παρουσιάζει πόνο είναι προτιμότερο να μην γίνονται ασκήσεις και οι επηρεασμένες αρθρώσεις να ξεκουράζονται.
Υπάρχουν πολλών ειδών ασκήσεις που μπορούν να είναι ωφέλιμες για ασθενείς με αρθρίτιδα όπως για παράδειγμα ασκήσεις μέσα σε ζεστό νερό, χορός, κολύμπι, περπάτημα και αεροβική γυμναστική.
Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική άσκηση σε ικανοποιητικό βαθμό. Εάν η άσκηση δεν είναι αρκετή τότε θα δημιουργηθεί μυϊκή αδυναμία, πόνος και δυσκαμψία.
Τα άτομα με αρθρίτιδα πρέπει να κάνουν ασκήσεις 3 διαφορετικών τύπων: Ασκήσεις κινητικότητας: Βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας και ευκαμψίας της άρθρωσης
Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών, παρέχουν σταθερότητα στην άρθρωση, βελτιώνουν τις σωματικές ικανότητες του ασθενούς και τον βοηθούν στο να κάνει καλύτερα τις καθημερινές τους εργασίες
Ασκήσεις αερόβιου τύπου: Για βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος όπως περπάτημα και ποδηλασία.
Γιατί όμως οι ασκήσεις ανακουφίζουν τα συμπτώματα στους ασθενείς με αρθρίτιδα;
Οι ασκήσεις βοηθούν τη θρέψη του χόνδρου των αρθρώσεων. Ο χόνδρος δεν έχει αιμοφόρα αγγεία και εξαρτάται από τις κινήσεις του υγρού που φυσιολογικά περιέχεται μέσα στις αρθρώσεις για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και για την αποβολή των άχρηστων ουσιών.
Παράλληλα οι ασκήσεις μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και παραμόρφωσης των αρθρώσεων.
Οι ασθενείς πρέπει να αρχίζουν τις ασκήσεις τους μετά από ζέσταμα και να αυξάνουν την ένταση σταδιακά για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Σε περίπτωση που μια άσκηση τους προκαλεί πόνο δεν πρέπει να επιμένουν αλλά να σταματούν και να δοκιμάζουν μια άλλη άσκηση.
Σε περίπτωση κατά την οποία μετά από μια άσκηση νιώθουν πόνο σε μια άρθρωση για περισσότερο από 2 ώρες, τότε είναι αναγκαίο την επόμενη φορά που θα κάνουν την ίδια άσκηση να μειώσουν την ένταση της.

πηγή:http://ulive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου