Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η γυμναστική προάγει την υγεία μας

Όπως είναι ήδη γνωστό, η συχνή καθημερινή άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτη, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημαντικό ρόλο όμως διαδραματίζει τόσο το είδος όσο και η διάρκεια της άσκησης. Σε γενικές γραμμές συνίσταται σαν ωφέλιμη για την υγεία μας η αεροβική γυμναστική όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο κλπ. Το περπάτημα συνίσταται καθημερινά, αρχικά για απόσταση 1-2 χιλιομέτρων, με σταδιακή αύξηση της απόστασης και του ρυθμού μέχρι να νοιώθετε άνετα, αλλά και να αισθανθείτε σωματική και ψυχική ευεξία. Παράλληλα όμως προτείνεται και η άσκηση που προκαλεί ενδυνάμωση με τη βοήθεια ελαφρών βαρών αρχικά σε 10 – 15 επαναλήψεις τη φορά για κάθε ομάδα μυών. Τα παπούτσια σας πρέπει να είναι άνετα, να εφαρμόζουν στα πόδια σας, να είναι από υλικό που επιτρέπει στα πόδια σας να αναπνέουν, κατάλληλα για το είδος του σπορ που ακολουθείτε και φυσικά πρέπει να φοράτε πάντα κάλτσες. Αν κατά την διάρκεια της άσκησης αισθάνεστε ότι χάνετε την αναπνοή σας ή παρουσιάζεται ζάλη ή ναυτία σταματήστε αμέσως. Επίσης αν αισθανθείτε πόνο στο στήθος, στο λαιμό, στους βραχίονες ή στην κάτω σιαγώνα είναι ένδειξη που σας κρούει τον κώδωνα ότι πρέπει να κάνετε διάλλειμα και να χαλαρώσετε.
Πέρα από το τρέξιμο και το περπάτημα συνίσταται επίσης το κολύμπι, το ποδήλατο και ο χορός. Κολύμπι διάρκειας 30 μέχρι 45 λεπτών, 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Το ποδήλατο για τουλάχιστον 45 λεπτά την ημέρα σε ομαλό έδαφος αποτελεί μια καλή επιλογή για αρχή. Προτιμείστε επίσης τα σκαλιά αντί τη χρήση του ανελκυστήρα. Μισή ώρα με 45 λεπτά άσκηση τη μέρα θεωρείται ικανοποιητική, ενώ το είδος της άσκησης που θα ακολουθήσετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς ανάλογα και με το τι σας αρέσει. Θα πρέπει όμως να προσέξετε τις ακρότητες. Επίσης όπως είπαμε είναι πολύ σημαντικό το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε να το επαναλαμβάνετε σε τακτική βάση, ακόμα και την ίδια περίπου ώρα του εικοσιτετραώρου σας. Για να διατηρήσετε το ρυθμό που θα έχετε επιτύχει με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει το είδος της άσκησης που επιλέξατε να σας ευχαριστεί, να μην βάζετε υψηλούς ακατόρθωτους στόχους και επίσης να προσπαθήσετε του προσδώσετε κοινωνική διάσταση, πχ ανάπτυξη φιλίας με άλλους συνασκούμενους, παρέα με ήδη φίλους σας.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η παχυσαρκία επίσης είναι μια άλλη νοσηρή κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2 και η οποία συντελεί στην δημιουργία και στην εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου. Με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την άσκηση επιτυγχάνεται μείωση του σωματικού βάρους, όχι μόνο επειδή καίγονται περισσότερες θερμίδες κατά την ώρα της άθλησης, αλλά επειδή αυξάνει επίσης τον βασικό μεταβολισμό ώστε να απαιτούνται περισσότερες θερμίδες στην ίδια μονάδα του χρόνου. Όπως είναι φυσικό, αυτό βοηθάει σημαντικά στην όλη προσπάθεια για μείωση του σωματικού βάρους.
Είναι σωστό και πρέπον να ξεκινάτε πάντα την γυμναστική σας με προθέρμανση και να τελειώνετε το πρόγραμμα της άθλησης σας με διατατικές ασκήσεις. Μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά και ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπως τώρα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλή που έχετε και μεγαλύτερη εφίδρωση. Συνίσταται αν πάσχετε από κάποιο νόσημα να έχετε πάντα πάνω σας τα στοιχεία σας, τα τηλέφωνα ανάγκης και πληροφορίες για το νόσημα σας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα αν σας συμβεί κάτι την ώρα της άθλησης σας, να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τέλος, είναι σε όλους γνωστό ότι το κάπνισμα δεν συνάδει με την άσκηση και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί προσβάλλει την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες σας, επιβαρύνοντας την υγεία σας και ακυρώνοντας τα ωφέλει της άσκησης.


Πηγή:www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου