Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μυθοι και γενικες απορίες και απαντήσεις σχετικα με γυμναστική και αδυνάτισμα

Για να αδυνατίσετε μία περιοχή κάντε πολλές επαναλήψεις.
Πραγματικότητα: Τοπικό αδυνάτισμα χωρίς γενικό αδυνάτισμα, δεν υπάρχει. Οι πολλές επαναλήψεις δε σημαίνει ότι καίτε και περισσότερες θερμίδες γιατί, απλά, πολλές επαναλήψεις σημαίνει μικρή ένταση των ασκήσεων κι άρα μειωμένη καύση θερμίδων. Ο καλύτερος τρόπος μυϊκής σύσφιξης είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων έντασης και ποσότητας.
 

Αν θέλετε να αδυνατίσετε κάντε μόνον αερόμπικ.
Πραγματικότητα: Αν πραγματικά θέλει κάποιος να αδυνατίσει θα πρέπει να συνδυάσει μία σωστή ολιγοθερμιδούχα διατροφή με αερόμπικ και προπόνηση με βάρη. Η δίαιτα θα εξασφαλίσει ένα μέρος του θερμιδικού ελλείμματος, το σωστό αερόμπικ θα βοηθήσει στην καύση περισσότερου λίπους και η προπόνηση με βάρη θα βοηθήσει στην μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Θετικά αποτελέσματα από τη γυμναστική υπάρχουν μόνον εάν η γυμναστική διαρκεί πάνω από 15 λεπτά χωρίς διακοπή. 

Πραγματικότητα: Θετικά αποτελέσματα υπάρχουν με οποιονδήποτε τρόπο άσκησης αρκεί να γίνεται τακτικά και να αυξάνονται σταδιακά επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα έχει αποδειχτεί ότι 15 λεπτά συνεχούς άσκησης ισοδυναμούν με δύο πεντάλεπτα διαλειμματικής άσκησης γιατί, στη διαλειμματική άσκηση, μπορεί κάποιος να προπονηθεί με μεγαλύτερη ένταση.

Κάνοντας βάρη αποκτάς ογκώδεις μυς. 

Πραγματικότητα: Τα αποτελέσματα ενός προγράμματος με βάρη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του σώματος, το φύλο, η ένταση, η ποσότητα και, κυρίως, τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ο μέσος άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί φάρμακα, μπορεί να φτιάξει με τα βάρη ένα καλύτερο σώμα αλλά ποτέ δεν μπορεί να φτιάξει τους ογκώδεις και γραμμωμένους μυς ενός μπόντι-μπίλντερ εκτός κι αν έχει τις γενετικές προδιαγραφές για αυτό κι εξειδικεύσει ανάλογα την προπόνηση και τη διατροφή του.

Όταν σταματήσει κανείς να γυμνάζεται οι μυς γίνονται λίπος. 

Πραγματικότητα: Μυς και λίπος είναι δύο διαφορετικοί τύποι ιστών και ποτέ δεν μπορούν να μετατραπούν το ένα σε άλλο. Απλά, όταν πάψει κανείς να γυμνάζεται,οι επιπλέον μυς δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ατροφούν και μειώνεται η ποσότητά τους μέσα από ειδικές βιοχημικές διεργασίες. Η ποσότητα του λίπους συνήθως αυξάνεται γιατί το άτομο συνεχίζει να ακολουθεί μία παρόμοια διατροφή με αυτήν που έκανε όταν ασκούνταν και παράλληλα καίει λιγότερες θερμίδες γιατί δεν ασκείται αλλά και γιατί έχει λιγότερο μυϊκό ιστό από ό,τι πριν.

Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να γυμνάζονται.

Πραγματικότητα: Το ότι κάποιος είναι αδύνατος δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται γυμναστική. Πολλά αδύνατα άτομα έχουν υψηλότερα ποσοστά λίπους από το φυσιολογικό και ακόμα περισσότερα είναι εκτός φόρμας και με κακή φυσική κατάσταση. Τα αδύνατα άτομα είναι συνήθως επιρρεπή σε προβλήματα των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Χρειάζονται λοιπόν αεροβική προπόνηση για να δυναμώσουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα και βάρη για να δυναμώσουν μυς και οστά.

Οι φόρμες και οι ζώνες εφίδρωσης βοηθούν να χάσεις λίπος.

Πραγματικότητα: Οι φόρμες από πλαστικό είναι επικίνδυνες, ιδίως όταν κάνει ζέστη, επειδή εμποδίζουν την αποβολή θερμότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Ο,τι χάνεται είναι «νερό» το οποίο εύκολα ξαναπροσλαμβάνεται.

Όσο πιο πολύ γυμνάζεται κανείς τόσο καλύτερα. 

Πραγματικότητα: Η "υπερβολική" άσκηση έχει εξίσου αρνητικά αποτελέσματα με την αποχή από την άσκηση. Η έντονη άσκηση επί μακρό χρονικό διάστημα προκαλεί σύνδρομα υπέρχρησης, εξάντληση, καύση μυϊκών ιστών, προβλήματα στην καρδιά, επιβράδυνση του μεταβολισμού, μείωση της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος και, γενικά, είναι το ίδιο επικίνδυνη όπως και η αποχή από την άσκηση

Πηγή:forum.bodybuilding.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου