Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τα πιο συχνά λάθη στο πρόγραμμα γυμναστικής σου.......

Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που αντί να συμβουλευτούμε γυμναστές και διατροφολόγους σχετικά με το πώς θα χάσουμε κιλά, θα διατηρήσουμε τη φόρμα μας ή θα αποκτήσουμε γραμμωμένο κορμί κάνουμε ό,τι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για εμάς -γιατί αν δεν ξέρω εγώ το σώμα μου, ποιος το ξέρει- με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε το αντίθετο από αυτό που επιθυμούμε. Ποια είναι τα πιο συχνά μας λάθη όμως;

Τρως περισσότερο ως αντιστάθμισμα της γυμναστική.�
Όταν πας στο γυμναστήριο και κάνεις ασκήσεις για μία ώρα, μην κάνεις το λάθος να γυρίσεις στο σπίτι και να κεράσεις τον εαυτό σου παγωτό για τις υπερπροσπάθειες που έκανες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που γυμνάζονται συχνά αποζημιώνουν τον εαυτό τους τρώγοντας, λαμβάνοντας έτσι περισσότερες θερμίδες. Ο τρόπος για να συνεχίσεις να χάνεις βάρος είναι να είσαι όσο πιο ευσυνείδητος γίνεται σχετικά με το τι περνάει από το στόμα σου, μετά το γυμναστήριο.

Κάνεις τις ίδιες ασκήσεις κάθε μέρα
Αν ακολουθείς το ίδιο γυμναστικό πρόγραμμα κάθε φορά, το σώμα σου τελικά θα ρυθμιστεί στο επίπεδο της έντασης αυτής και θα σταματήσει να απολαμβάνει τα κέρδη των ασκήσεων. Το κλειδί για να έχεις συνεχή αποτελέσματα είναι να κάνεις εναλλαγές στις ασκήσεις σου, ώστε να είναι διαφορετικές καθημερινά ή τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

Το σύνδρομο της τελειότητας
Γυμνάζεσαι εδώ και λίγο καιρό, αλλά δυστυχώς κατέληξες να δουλεύεις μέχρι αργά με αποτέλεσμα αντί να πηγαίνεις στο γυμναστήριο έστω και για δέκα λεπτά, εσύ αποφασίζεις να τα παρατήσεις. Το επόμενο πρωί έχεις χάσει κάθε διάθεση και ενθουσιασμό για να διατηρήσεις τη φόρμα σου, γιατί δεν έχεις χρόνο να το κάνεις σωστά, όπως υποστηρίζεις. Να θυμάσαι ότι ακόμα και η λιγοστή ώρα που θα διαθέσεις για να κάνεις κάποιες ασκήσεις είναι πολύ καλύτερη από το τίποτα.

Έχεις το λάθος στόχο
Ναι, το να χάνεις βάρος και να δείχνεις ωραίος είναι ένας στόχος, αλλά μπορεί να μην είναι και ο καλύτερος όσον αφορά το κίνητρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι γυμνάζονται μόνο για να δείχνουν καλύτεροι είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν τους στόχους τους, σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Δεν κάνεις διατάσεις
Επειδή οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι και θέλουν να καταφέρνουν να κάνουν πολλά πράγματα, όταν αποφασίζουν να μειώσουν τις ασκήσεις τους, συνήθως αποφασίζουν να μην κάνουν διατάσεις. Αυτό όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οι διατάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται αφού οι μυς σου είναι ζεστοί (και πολύ περισσότερο μετά τις ασκήσεις και λιγότερο πριν) βοηθούν τις ίνες των μυών να τεντώνονται και αποτρέπουν το σφίξιμο των μυών.

Δεν κάνεις ζέσταμα
Επίσης, εκτός από τις διαστάσεις, όταν βιάζεσαι αποφεύγεις να κάνεις και ζέσταμα. Τόσο οι μυς όσο και το καρδιαγγειακό σου σύστημα πρέπει να είναι χαλαρά σε μία άσκηση. Χωρίς ζέσταμα οι μυς μπορεί να πάθουν τράβηγμα ή να σκιστούν.

Δεν ξεκουράζεσαι
Η ξεκούραση, ακόμα και λίγων δευτερολέπτων, ανάμεσα στις ασκήσεις, βοηθάει την καρδιά σου να ρίχνει σταδιακά το ρυθμό της και τους μυς σου να επανέρχονται. Αν δεν ξεκουράζεσαι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ζαλίζεσαι ή να λιποθυμήσεις μετά τις ασκήσεις.

Δεν πίνεις αρκετό νερό
Τη στιγμή που πρέπει να πίνει 6-8 ποτήρια νερό τη μέρα, όταν γυμνάζεσαι, θα πρέπει να πίνεις παραπάνω. Βάλε στόχο να πίνεις δύο ποτήρια νερό μία ώρα πριν το γυμναστήριο και ένα ποτήρι, το λιγότερο, μετά από κάθε 15 λεπτά άσκησης. Το νερό θα βοηθήσει το σώμα σου να διατηρηθεί ενυδατωμένο και θα μπορείς να αποδώσεις σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου