Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι 4 μορφές δύναμης και οι μέθοδοι ανάπτυξής της


Οι 4 μορφές δύναμης και οι μέθοδοι ανάπτυξής της
«Πόσα σηκώνεις στον πάγκο;» Ίσως είναι η πιο συχνή ερώτηση που σας κάνει κάποιος για να καταλάβει μονομιάς το φυσικό σας επίπεδο. Και δεν έχει άδικο, καθώς οι πιέσεις πάγκου θεωρείται από πολλούς το στάνταρτ μέτρησης της δύναμης κάποιου... Αλλά όχι και το μοναδικό.
Η δύναμη είναι μια γενική έννοια με πολλά μέτρα και μορφές, πολλές εκφάνσεις και εξωτερικεύσεις, που σίγουρα δεν μπορούν να προσδιοριστούν με μόνο το πόσα κιλά σηκώνει κανείς στον πάγκο. Πριν εξετάσουμε όλα τα είδη σωματικής δυναμης όμως, ας δώσουμε πρώτα έναν γενικό ορισμό για αυτή την μαγική λέξη.
Υπάρχουν πολλές  μορφές δύναμης, όμως οι βασικές τρεις είναι οι παρακάτω που θα αναλύσουμε: Η αντοχή στην δύναμη, η μέγιστη δύναμη, η ταχυδύναμη και η γενική δύναμη, αλλιώς γνωστή και ως fitness! Ας δούμε κάθε μία τι είναι και ποια η λειτουργία της.
1. Αντοχή στην δύναμη: Είναι η ικανότητα του οργανισμού και του σώματος να αντιστέκεται στην κούραση που προέρχεται απο κινητικές δραστηριότητες μακράς διάρκειας και απαιτούν σχετικά υψηλό ποσοστό δύναμης(πάνω απο 30% της μέγιστης δύναμης).
2. Μέγιστη δύναμη: Είναι η μέγιστη τιμή δύναμης που μπορεί να ασκήσει το νευρομυικό σύστημα ενός ανθρώπου σε μέγιστες με την θέλησή του συστολές.
3. Ταχυδύναμη: Είναι η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν πιο υψηλής τιμής δύναμης στο διαθέσιμο χρόνο (>250 msec) καθώς επίσης και η μεταφορά δύναμης σε ένα όργανο χωρίς χρονικό περιορισμό.
4. Γενικη δύναμη (fitness):  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, fitness είναι η ικανότητα εκτέλεσης μυικού έργου σε ικανοποιητικό βαθμό. Χαρακτηρίζεται γενικά η ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή, το fitness περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητας και τα πεδία δραστηριοποίησης του ατόμου.
Σχέση μεταξύ των εννοιών «φυσική κατάσταση» και «fitness»: Στην σχετική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν αναφορές για την σχέση των 2 εννοιών. Στην ελληνική ορολογία η γενική φυσική κατάσταση με την ευρεία έννοιά της είναι συνώνυμη με το fitness (Physical fitness: γενική φυσική κατάσταση, Athletic fitness: ειδική φυσική κατάσταση).


Πηγή:http://ensomati.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου