Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Iσορροποιημένη Διατροφή για ομορφιά και υγεία / Metabolism id Συμβουλές Διατροφής για την περίοδο των γιορτών!



 Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε τις σωστές βάσεις για να υποδεχτούμε ευδιάθετοι και αισιόδοξοι το 2013. Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μία ευκαιρία για την βελτίωση της εξωτερικής μας εικόνας αλλά και της εσωτερικής μας διάθεσης. Με την κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με tips «διατήρησης της γραμμής σας» θα βελτιώσετε όχι μόνο την εξωτερική σας εικόνα αλλά και την εσωτερική σας διάθεση. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τις γιορτινές μέρες χωρίς άγχος και με περισσότερη απόλαυση...
Tips Διατροφής:

  • Να μην υπερκαταναλώνουμε τροφή στα γεύματά μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αφήνοντας το πιρούνι στην μέση του γεύματός μας, παίρνοντας μια ανάσα και αξιολογώντας τα επίπεδα της πληρότητας που αισθανόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε το πιάτο μας.
  • Να καταγράφουμε καθημερινά ότι τρώμε. Με αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσουμε ότι και τα δύο μπισκότα που φάγαμε στα κλεφτά έχουν θερμίδες και μετράνε στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.
  • Να τρώμε 5 γεύματα ημερησίως ανά 3 ώρες. Το τελευταίο γεύμα να είναι τουλάχιστον 2,5 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση. Ιδανικό πρόγραμμα για τα γεύματά μας είναι: 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00- 20:00. Με αυτόν τον τρόπο διεγείρουμε τον μεταβολισμό μας να κάνει καύσεις όλη την διάρκεια της ημέρας.
  • Να τρώμε πάντα ένα καλό πρωινό με δημητριακά, γαλακτοκομικά και φρούτα και ένα ελαφρύ βραδινό πολύ χαμηλό σε λιπαρά.
  • Να μην λείπει η σαλάτα από το γεύμα μας.
  • Να υπάρχουν όσπρια 1 - 2 φορές την εβδομάδα, ή μακαρόνια ολικής άλεσης.
  • Να έχουμε ποικιλία στην διατροφή μας και έτσι ώστε να μην κουράζουμε τον οργανισμό μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η διατροφή δεν έχει μόνο σκοπό την θρέψη μας αλλά και την τέρψη - την ευχαρίστησή μας δηλαδή.
  • Καταναλώνουμε τα προτεινόμενα από τον διατροφολόγο γεύματα, μασώντας αργά.
  • Πίνουμε αρκετό νερό, προτιμώντας το φυσικό μεταλλικό νερό.
  • Τρώμε συστηματικά φρούτα και λαχανικά και δεν τσιμπολογάμε.
  • Ελέγχουμε την κατανάλωση αλκοόλης προτιμώντας το λευκό ή το κόκκινο κρασί.
  • Αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς, προτιμώντας αποξηραμένα φρούτα σε μικρή ποσότητα.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση γλυκών προτιμώντας φρέσκα φρούτα πασπαλισμένα με κανέλλα.
  • Περπατάμε περισσότερο (δεν θα δείτε την πόλη σας πιο στολισμένη καμιά άλλη περίοδο του χρόνου).

Κοινωνικά γεύματα

Τα γεύματα με συγγενείς και φίλους είναι απόλυτα συνυφασμένα με αυτήν την περίοδο. Πέρα από τη χαρά που δίνει η κοινωνική συνεύρεση αγαπημένων προσώπων, καταναλώνουμε γεύματα με επιπλέον θερμίδες. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και καλός σχεδιασμός για να μην αυξηθεί το βάρος μας. Οι περισσότερες των περιπτώσεων μπορούν να ελεγχθούν επιτυχώς, εάν προηγουμένως λάβετε υπ΄οψιν σας τις απλές συμβουλές που ακολουθούν:
Γεύμα ή Δείπνο σε εστιατόριο
  • Ζητήστε πληροφορίες από τον σερβιτόρο, για τον τρόπο παρασκευής, αλλά και με τι συνοδεύεται το κάθε  πιάτο.
  • Επιλέξτε η μερίδα σας να συνοδεύεται από λαχανικά και ρύζι και όχι από πατάτες τηγανητές, ενώ οι σάλτσες- σως καλό είναι να σερβίρονται χωριστά.
  • Βάλτε μπροστά από το πιάτο σας την  κανάτα με το νερό  βοηθήστε στο σερβίρισμα φαγητού και ποτού.
  • Ζητήστε ως επιδόρπιο μια φρουτοσαλάτα
  • Αναμίξτε το ποτό σας (κρασί, ουίσκι, βότκα κ.α.) με σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο το ποτό σας θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα διαρκέσει περισσότερο.
Γεύμα ή Δείπνο σε  μπουφέ
  • Ελέγξτε τι υπάρχει διαθέσιμο, πριν ξεκινήσετε να βάζετε στο πιάτο σας  εδέσματα
  • Γεμίστε το πιάτο σας κατά το ήμισυ με σαλάτα φρέσκων ή στον ατμό λαχανικών και το υπόλοιπο με εδέσματα χαμηλά σε λιπαρά
  • Προτιμήστε τa dip γιαουτιού  ή μουστάρδας αντί για μία σάλτσα πλούσια σε λιπαρά
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά.
Πρόσκληση για γεύμα στο σπίτι σας
  • Σκεφτείτε αν πρέπει να ετοιμάσετε για τους καλεσμένους σας, πολλά φαγητά πλούσια σε λίπος και θερμίδες τη στιγμή που πολλοί μπορεί να προσέχουν τη διατροφή τους ή να έχουν προβλήματα υγείας.
  • Αντικαταστήσετε ορεκτικά πλούσια σε θερμίδες. Μία πρόταση είναι η veloute χορτόσουπα λαχανικών (αλέθοντας βραστά λαχανικά π.χ. καρδιές αγκινάρας, στον ζωμό τους σε blender προσθέτοντας χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο) . Μία άλλη πρόταση για  ένα γευστικό ορεκτικό είναι μανιτάρια γεμιστά με τυρί κρέμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψημένα για λίγα λεπτά στον φούρνο.
  • Για την παρασκευή της γαλοπούλας  χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μειώστε στην γέμιση τους ξηρούς καρπούς προσθέτοντας μανιτάρια και πιπεριές, κουκουνάρι και αποξηραμένα φρούτα . Συνοδέψετε την γαλοπούλα με βραστές πατάτες τις οποίες μπορείτε να αφήσετε με καρυκεύματα στο grill για λίγα λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.
  • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε συστατικά των συνταγών με άλλα  πιο χαμηλά σε λιπαρά.
    Μερικές προτάσεις είναι οι ακόλουθες: 

πηγή:www.mediprinou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου