Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Η σωματική αδράνεια υπαίτια για 5,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως!!!

b_500_400_16777215_00_images_07D106BE5C9E3B45BB6D33C661BD9AA6.jpg
Με λύπη έπεσε στα χέρια μου έρευνα που απλά επιβεβαιώνει τα όσα θεωρώ δεδομένα εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα 33 επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο περιοδικό TheLancet, η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί 5,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το χρόνο, όσους δηλαδή και το κάπνισμα!
Αναμφίβολα η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου  οργανισμού. Στην έρευνα επισημαίνεται πως το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ακολουθεί ούτε κάποια στοιχειώδη σωματική δραστηριότητα, κάτι που πραγματικά πρέπει να μας στεναχωρεί όλους.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ελλειπής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται  για το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.). Η μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 10% θα μπορούσε -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι πως περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών στη Γη ασκούν ανεπαρκώς το σώμα τους. Η κατάσταση φαίνεται ακόμα πιο σοβαρή μεταξύ των εφήβων ηλικίας 13 - 15 ετών, με το 80% να κάνει ελλιπή άσκηση. Η αδράνεια αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει πια αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία.
Ήρθε λοιπόν μάλλον η ώρα, οι ίδιες οι κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών να πάρουν στα σοβαρά τα παραπάνω στοιχεία και να αρχίσουν να βρίσκουν τρόπους να παρακινούν τον κόσμο να στραφεί από νωρίς στον αθλητισμό. Όσο γρηγορότερα καταλάβουμε όλοι, πως η υγεία μας είναι το σημαντικότερο αγαθό που διαθέτουμε, τόσο το νωρίτερο θα αποτραπούν πολλές από τις ασθένειες που βασανίζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Never give up!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου